Het Grafisch Atelier Utrecht (GAU) gevestigd in het CBKU aan de Plompetorengracht, is een werkplaats waar grafici, beeldend kunstenaars, ontwerpers en iedereen die geïnteresseerd is in de grafische technieken, kan werken en leren. 

Door o.a. het wegvallen van Provinciale subsidie heeft het CBKU besloten de deuren van het GAU per 1 september a.s. te sluiten. 


Graag willen we het Grafisch Atelier in Utrecht behouden als inspirerende broedplaats voor het maken van kunst. Juist in deze tijd waarin er veel moet worden bezuinigd faciliteert het Grafisch Atelier Utrecht kunstenaars en creatieven waardoor kosten gedeeld kunnen worden. 


Vind je ook dat het Grafisch Atelier Utrecht behouden moet blijven, breng dan je stem en/of reactie uit op deze GAU site! 
Stemmen kun je op deze pagina rechtsboven, je reactie kun je achterlaten onder 'reacties'.

Het Grafisch Atelier werd opgericht in 1979 en is uitgegroeid tot een van de weinige en best geoutilleerde grafisch werkplaatsen in Nederland. Vele gerenommeerde kunstenaars maakten en maken hier werk waaronder; Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Peter Greenaway, JCJ van der Heyden, Jeroen Henneman, Dick Bruna, Rob Birza, Dirkje Kuik en vele anderen. Verder voorziet het Grafisch Atelier in het begeleiden van studenten van de HKU, het geven van workshops en wordt er samengewerkt met mode- en grafisch ontwerpers, musici en schrijvers. Het GAU heeft ook verschillende internationale samenwerkingsverbanden tot stand gebracht met o.a. Japan, Canada en Schotland. Zo was er vorig jaar de kunstveiling H-ART voor Japan, waarbij 12.000 euro werd samengebracht voor kinderen in Japan die slachtoffer zijn van de tsunami.


Veel kunstenaars en creatieven hebben hebben hun stem al uitgebracht – maar we kunnen nog veel meer support gebruiken om de Gemeente te overtuigen van het belang van behoud van het GAU voor Cultureel Utrecht en regio. 


Wil je meer informatie over het GAU? of wat het voor jouw vak kan betekenen? Kijk dan eens op de website www.cbk-utrecht.nl/grafisch-atelier of kom eens langs.


Alvast veel dank voor je stem!


Stichting Grafisch Atelier in oprichting / Actiecomité Behoud GAU;
Herman van der Weert, Petra Berghorst, Lou Vos, Cisca Poldervaart, Anna van Suchtelen, Luuk de Weert, Jelis van Dolderen en Monique de Ley
(Beeldend kunstenaars en grafici)





6 opmerkingen:

  1. Beste collega's, (als ik dat zo mag zeggen, want ik ben een commerciele drukker) Oude druktechnieken moeten gewoon blijven voortbestaan en dan kunnen ze wel zeggen dat dit ook in afgeslankte vorm kan, maar laat een Groninger maar eens in Alkmaar werken, dat gaat dus niet. e.e.a. betekend een verlies, niet alleen voor onze cultuur, maar ook voor de economie.
    Mijn bedrijf is daar het levende bewijs van, de boekdruk was op sterven na dood en een privilege van een aantal margedrukkers en wat zien we nu de boekdruk maakt in een nieuwe vorm(letterpress) een revival door, dit zou ook zo maar kunnen gebeuren met steendruk of diepdruk.
    Ik wil maar zeggen tegen de heren beleidsmakers, MAAK HET NIET STUK!

    Groeten,

    Christien d Haan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar werk ik ieder jaar een aantal dagen in het GAU: zeefdrukken, samen met een collega beeldend kunstenaar. Wij maken dan een prent in serie voor een kunstlievende klant. Het is redelijk hopeloos wanneer het Grafisch Atelier sluit. Wat moeten wij dan. Het is een prachtige werkplaats met drukmachines, vaak afdankers van de industrie, waarop door de kunstenaars intensief gewerkt wordt. In het Grafisch Atelier wordt met veel plezier mooi werk gedrukt!
    Utrecht heeft wereldberoemde kunstenaars voorgebracht. Dick Bruna, Mondriaan, Gerrit Rietveld, Armando, Pyke Koch etc. UTRECHT AFFICHEERD ZCH ALS STAD VAN CULTUUR. Hoe past dat met de vernietiging van de, voor de Utrechts Kunstenaars, belangrijke werkplaats het GAU. Mogelijk dat het Grafisch Atelier niet direct EUROs opleverd. De kunst koestert andere waarden. Als tegenwicht van de Vestia (graai) cultuur is dat van zeer groot belang. Als ook Utrecht alles afmeet aan EUROs staat de kunstenaar zwak. Utrecht koester je kunstenaars want binnen het grote geheel bepalen zij een belangrijke waarde en de identiteit van de stad. CULTUURSTAD in al zijn facetten.
    CITAAT UIT de GEMEENTE UTRECHT PROMOTIE:
    'Utrecht is dé bron van authentiek talent rondom kennis en cultuur en het is de hoogste tijd dat dit zowel (inter) nationaal als regionaal sterker herkend en uitgedragen wordt. Op de langere termijn levert dat sociaal, cultureel en economisch voordeel op voor de hele stad.'
    HET GAU MOET BLIJVEN!

    Lia van Hengstum

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet onbelangrijke aanvulling is:
      De kunsten genereren voor Utrecht veel inkomsten. De toeristen. Deze komen voor de Utrechtse kunst, voor de musea, voor de culturele identiteit van Utrecht.
      Deze toeristen doen van alles tijdens dat bezoeken van Utrecht, zij eten ergens, zitten op terrasjes, kopen in een leuk winkeltje etc.
      Lia van Hengstum

      Verwijderen
  3. voor zover ik het begrepen heb, is de sluiting van het atelier het gevolg van het wegvallen van de provinciale subsidie.
    de gemeente zit hier natuurlijk enorm mee in haar maag vlak voor de wedstrijd voor europese culturele hoofdstad.
    toen het grafisch atelier werd opgenomen in het CBKU had ik al mijn twijfels, met name door het ongegeneerd afstoten van de lithografie-afdeling.
    dat blijkt nu het begin van het einde geweest te zijn.
    het CBKU is vanaf het begin niet geinteresseerd geweest in het grafisch atelier.
    ik hoop dat kleine eenheden elders voortgang kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben het helemaal met Niek Satijn eens dat het CBKU nooit interesse in het GAU heeft gehad.
    Tijdens mijn akademietijd en kort daarna heb ik geregeld in het GAU gewerkt en ik vind het een schande dat zo'n prachtige werkplaats terziele gaat agv welvallen van de subsidie van de provincie.
    Hoop ook dat kleine eenheden elders door kunnen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maarten van der Laag30 juli 2012 om 19:46

    SNEL------- Het GAU (grafisch atelier utrecht) verdwijnt.-----HELP het GAU(W)------

    BeantwoordenVerwijderen