Een korte geschiedenis

Het Grafisch Atelier Utrecht: een korte geschiedenis


Het Grafisch Atelier Utrecht is ontstaan als kunstenaarsinitiatief in 1979. Oprichters waren o.a. de uit Utrecht afkomstige grafici en kunstenaars; Hans Laban, CWM Dolk, Titus Nolte, Piet Joosten en Johan de Zoete. 
Met enthousiasme en vakmanschap is de werkplaats uitgebouwd tot het best geoutilleerde Grafisch Atelier van Nederland. Een werkplaats waar kunstenaars de grafische technieken kunnen leren en uitvoeren.

Heel wat nationale prominente grafici en kunstenaars hebben hier gewerkt waaronder Bert Schierbeek, Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Peter Greenaway, Peter Pontiac, Harald Vlugt, JCJ van der Heyden, prinses Irene, Jeroen Henneman en Sieb Postuma.
Uit de stad zelf;  Gerard van Rooij, Paul Kleeman, Rob Birza, Dirkje Kuik, Dick Bruna, Ton Bruynel en Koos van der Sluis. Maar ook studenten van de Hoge School voor de Kunsten worden begeleid en werken in het GAU aan projecten. Naast grafici en beeldend kunstenaars werken er ook grafisch vormgevers, modeontwerpers, musici en dichters.


Een culturele broedplaats voor samenwerking tussen gevestigd en jong talent op het grafisch vlak.

Het GAU heeft ook eigen (internationale) samenwerkings/uitwisselingsprojecten geïnitieerd met o.a. Canada, Japan en Schotland. Zo was er eind vorig jaar de Kunstveiling 'H-ART voor Japan', waarvan de opbrengst naar kinderen ging die slachtoffer zijn van de Tsunami. Het werd een groot succes: er werd voor maar liefst 12.000 euro aan prenten geveild. De kinderen in Japan zijn inmiddels voorzien van de extra donatie die het Dick Bruna Huis deed voor deze veiling; bergen kinderspeelgoed uit het museum. En het geld is gedoneerd aan de Stichting Omacha Express.