E-mail aan de wethouder van cultuur gemeente Utrecht 9-2-2012

Gemeente Utrecht,
T.a.v. de Wethouder van cultuur
De dhr. F. Lintmeijer



Utrecht, 9 februari ‘12



Geachte heer Lintmeijer,

In december 2012 zou het Grafisch Atelier Utrecht een 33-jarig bestaan kunnen vieren.

Dit jubileum kan alleen plaatsvinden als u gehoor geeft aan deze noodkreet en met ons de mogelijkheden voor het voortbestaan van deze grafische werkplaats wilt onderzoeken.

Het Grafisch Atelier Utrecht is ontstaan als kunstenaarsinitiatief in 1979. Met enthousiasme en vakmanschap is het uitgebouwd tot het best geoutilleerde grafisch atelier van Nederland.
Een door Provincie en Gemeente Utrecht gesubsidieerde stichting tot het in 2007 gedwongen werd te fuseren met het CBKU. Deze overname van het Grafisch Atelier Utrecht door het CBKU was het begin van een langzame afbraak van de werkplaats.

Ondanks meerdere protesten van kunstenaars/gebruikers heeft het CBKU een van haar kerntaken; het bieden van een facilitaire voorziening voor het produceren van grafiek in gespecialiseerde technieken, niet willen waarmaken.

De werkplaatsfunctie werd ondergeschikt aan de aspiraties van een instituut. Nu vijf jaar en een twee jaar durende kostbare verbouwing verder, is het einde nabij.

In december 2012 sluit het pand aan de Plompetorengracht.
Het Grafisch Atelier Utrecht, een werkplaats voor kunstenaars uit Stad en Provincie Utrecht houdt dan na 33 jaar op te bestaan. Een voorziening waarmee kunstenaars in staat  waren om middels het maken van grafiek hun talent & werkpraktijk te verbreden, te verdiepen en te ondersteunen. Een culturele broedplaats voor samenwerking tussen gevestigd en jong talent.

Als bezorgde Utrechtse kunstenaars vragen we u om in een gesprek de mogelijkheden voor voortbestaan van het Grafisch Atelier Utrecht te onderzoeken.
Zonder hoogdravende culturele doelstelling, zonder omvangrijke organisatie, maar gebaseerd op de eenvoud van inspirerend kunstzinnig vakmanschap.

Wij hopen dat u positief op dit verzoek zult reageren en ons op zeer korte termijn wilt ontvangen. Ik zal hierover contact opnemen met uw secretariaat.

Met vriendelijke groet & hoogachting,

Namens bezorgde Utrechtse kunstenaars,


Luuk de Weert

1 opmerking:

  1. zet even wat google en FB en twiiter sharebuttons op de site dan kan iedereen het makkelijker delen!

    BeantwoordenVerwijderen